07:29, 15 Наурыз 2017 | GMT +5
Швейцарияда жеуге жарамды роботтар құрастыруды бастады
АСТАНА. ҚазАқпарат - Лозаннада федералды политехникалық мектеп (EPFL) зерттеушілері желатин-глицеринді композициялық материалдан асқазан сөлімен еріп кететін қауіпсіз құрылғы құрастыруды үйренді. Болашақта осындай құрылғы негізінде гастроэнтерологиялық зерттеулер жүргізетін роботтар құрастыру көзделіп отыр, деп жазады TechCrunch .
Желатин - серпінділік пен беріктік жағынан силиконнан кем түспейтін, жұмсақ робототехникада көп пайдаланылатын глицерин материал. Зерттеу кезінде ғалымдар құрылғының алма, жұмыртқа, лего кубигі, сағыз қаптамасы секілді салмағы 150 грамм шамасындағы заттарды көтере алатынын көрсетті.
Әзірге желатин құрылғы пневматикалық әдіспен қозғалады, бірақ оны жасаушылар алдағы уақытта ағзадағы химиялық реакциялар әсерімен қимылдай алады деп үміттеніп отыр.