Қарағанды тарихи-өлкетану мұражайы ұмыт болған ұлттық тағамдарды қайта әзірлеуде

ҚАРАҒАНДЫ. ҚазАқпарат – Қарағанды облыстық тарихи-өлкетану мұражайы «Атадан қалған адал ас» атты жаңа этнографиялық онлайн жобасында ұлттық тағамдардың көне рецепті мен оларды әзірлеудің әдісін жаңғыртылады, деп хабарлайды ҚазАқпарат тілшісі.
None
None

«Көне тағамдар – халық мұрасы. Бұрыңғы рецептер туралы білу де маңызды. Жоба идеясына біздің астаналық әріптесіміз, ҚР Ұлттық музейі жанындағы «Халық қазынасы« ғылыми зерттеу институтының материалдық емес мәдени мұра бөлімінің басшысы Әйгерім Мұсағажинованың еңбегі де шабыт берді. Ол ғылыми еңбектерінде 200-ден астам ұмытылған қазақ рецептін жинап, аймақтарға, соның ішінде Осакаров және Қарқаралы аудандарына экспедиция ұйымдастырды. Әйгерім біздің облыс аумағында ежелгіден басқа да халық тағамдарын табады деп үміттенеміз», - дейді музей директорының орынбасары Дәурен Жүсіпов.

Мұражай қызметкерлері көне рецептілер бойынша дайындаған тағам - әсіп. Оны дайындау идеясын қызметкерлердің бірі ұсынды. Ол туралы мұражай қызметкері мектепте оқып жүргенде естіген. Наурыз мейрамын тойлау кезінде сыныптасының әжесі әсіп дайындаған. Сондай-ақ, ол бұл тағам қазіргі уақытта оны сирек жасалады. Ол сонымен қатар оны дайындаудың бірнеше әдісі бар және әр түрлі аймақтарда оны өзінше атайды. Кейбіреулер оны бұжы деп атайды. Бұл тағам әдетте қой сойылған күні дайындалады. Жаңа сойылған малдың ішегі айналдырылып, мұқият жуылып, тазартылады. Ет пен бауыр ет тартқыштан өткізіліп, дәмдеуіш қосылады. Содан кейін күрішті тартылған етке қосып, аз мөлшерде су құйылып, бәрі жақсы араластырылады. Дайындалған қоспа ішекке салынады, содан кейін олар екі жағынан байланады. Ауаны шығару үшін инемен бірнеше жерден тесіледі. Сонан соң әсіп қазанға салынып, үстінен су құйып, 50-60 минут қайнатылады.

«Біздің мұражайда тағамды дайындаудың барлық процесі өтті. Алдағы уақытта Наурыз мерекесіне арналған мерекелік тағамдарды таныстыру жоспарланған. Әр айдың соңында біз рецепт бойынша бір видео түсіруді жоспарлап отырмыз», - деді мұражай қызметкері Нарша Еркінқызы.


Соңғы жаңалықтар